EXTRA: Oidentifierad Ubåt skymtad i Kalmarsund – Tros vara Rysk

usss

Kalmar – Klockan 13:20 kom larm om ett oidentifierat ”ubåtsliknade föremål” som färdades i sundet mellan Kalmar och Öland. Det var en strandjoggare som skymtade vad såg ut som ”toppen av en Ubåt” som svepte förbi med hög fart och denne ringde polisen som senare förde vidare uppgifterna till Militären. Ingen Svensk Ubåtsaktivitet var planerad i dessa områden idag och detta är någonting som lett Militären till att behandla fordonet som ett främmande hot.

Eftersom vi inte har några planerade övningar i området måste vi dessvärre klassifiera detta som en främmande, utländsk ubåt. Vi kommer att förbereda ett spaningsuppdrag för att försöka få reda på vad som sker. Vi kommer att underrätta media när vi gör framsteg” säger Överbefälhavaren för försvarsmakten Sverker Göransson. Också Finska försvarsmaktens överbefälhavare, Uuti. Å Siikklar har blivit involverad i ärendet, så här kommenterade han det oidentifierade föremålet.

Om detta visar sig vara en Rysk ubåt måste även Finland skärpa säkerheten i sina vatten eftersom denna Ubåt måste ha färdast genom Finska farvatten för att ta sig till Karlmarsund”

Vi kontaktade professor i rikssäkerehet Kjell Critic vid Lidköpings Universitet och bad honom förklara vad han tror håller på att hända

Det här är uppenbarligen ett tecken på aggressivitet från Putin och Rysslands sida. Jag tror att Putin ser ett svagare Sverige nu när vi har all vår uppmärksamhet på flyktingkrisen och han ser till att ta tillfället i akt att skrämma oss. Det här ser inte bra ut.

Statsminister Stefan Löfven har inte samma negativa inställning till de förmodade Ryssarnas aktivitet i Östersjön, så här kommenterade han uppgifterna:

Just nu kan vi inte hålla på att övervaka varje kvadratmeter i Östersjön för att leta efter Ryska farkoster, det är ju förstås alarmerande men ingenting vi kan prioritera nu när vi har flytkingkrisen att tänka på.

Militären kommer att under Lördagseftermiddagen sända ut båtar som skall söka efter den förmodade Ubåten.

Comments

comments

Be the first to comment on "EXTRA: Oidentifierad Ubåt skymtad i Kalmarsund – Tros vara Rysk"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*