8-årig pojke avstängd från skolan för att han kallade en beige krita för ”hudfärgad”

8 år pojke avstängd från skola för att han  kallade en beige krita för ”hudfärgad”.

8 åriga Noel Wänlund som går på Viderbergsskolan i Upplands Väsby fick höra att han måste lämna skolan och ”aldrig komma tillbaka” efter att han kallade en beige krita för ”hudfärgad” under en bild lektion. När läraren hörde Noel säga ”Jag använde den hudfärgade kritan” tog hon honom direkt till rektorns kontor där han fick reda på att han skulle bli avstängd i två veckor för okänsligt och rasistiskt språk.

Noels föräldrar Peter och Lotta Wänlund är förskräckta över skolledningens behandling av Noel. Det faktum att vi ens har den har konversation är helt absurd. Noel stängdes av för att han benämnde en beige krita hudfärgad. Vi är säkra på att han ville inte såra någon. Han säger att han kommer sakna sina kompisar.


säger Peter Wänlund.

Vi kommer inte acceptera detta” fortsätter han. Familjen har nu kontaktat skolverket och hoppas att de ska kunna hjälpa i ärendet.

”Det finns inte att min Noel ska bli avstängd för en oskyldig kommentar om en krita, det är bara för sjukt!”

Vi kontaktade rektor Ulla Bredstiaert och sökte en kommentar:

Noel kallade en beige krita för hudfärgad, detta är som att säga att den beiga, eller vita hudfärgen är den enda hudfärgen som finns eller betyder någonting. Genom att säga det här fick han rasifierade elever att känna sig stötta och mindre värda – det fick dem att tänka ”men min hudfärg då, är inte den normal?” Vi kommer inte tillåta sådan rasism på vår skola och vi ångrar inte vårt agerande. Inga rasister på våran skola!

Vi kommer att uppdatera er med fler detaljer när de uppkommer, medans ni väntar kan ni Twittra under hashtaggen #BeigeKrita för att diskutera händelsen.


Comments

comments

Be the first to comment on "8-årig pojke avstängd från skolan för att han kallade en beige krita för ”hudfärgad”"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*